3 manieren om de benen van je paard te koelen

13 juli 2022

De naverzorging van je paard na een inspanning verdient evenveel aandacht als de training zelf. Beenbeschermers helpen om blessures te voorkomen, maar kunnen op warme dagen voor extra warmte zorgen op de pezen. Spieren en pezen worden tijdens het trainen belast en vertonen hierbij mini scheurtjes. Om te voorkomen dat deze scheurtjes voor problemen gaan zorgen, moeten alle afvalstoffen goed afgevoerd worden. Dit kan door middel van goed uitstappen en koelen. Na zware inspanningen of bij langere stalrust kunnen benen dikker worden. Ook hierbij moet er goed gekeken worden naar training, stalmanagement of de eventuele start van een blessure.

Koelen kan op verschillende manieren. We zetten er alvast enkele voor je op een rijtje:

1. Koelen met water

Koelen met water is de gemakkelijkste manier. Echter moet je wel minstens 20 minuten koelen om effect te hebben. Heb je weinig tijd, maar wil je toch koelen met water?
Dan is de Equine Legcooler iets voor jou!

De voordelen van de Equine legcooler:

  • = Gemakkelijk in gebruik
  • = Bespaart water en tijd
  • = Effectieve, natuurlijke koeling
  • = Koeltemperatuur loopt niet op gedurende het gebruik
  • = Geen risico op bevriezingsverschijnselen
  • = Duurzaam en milieuvriendelijk in gebruik en productie

2. Koelen met cooling-gel of groene klei

Cooling-gel ondersteunt bij het herstel van zwaarbelaste spieren en pezen na een intensieve training en werkt vrijwel meteen na aanbrengen.
De gel koelt, ontspant en stimuleert de doorbloeding en helpt stijve spieren – van zowel paard als ruiter - tegen te gaan. Heb je liever een natuurlijk product, dan is groene klei de oplossing. Naast zijn koelende werking bevat deze klei natuurlijke mineralen met zuiverende werking.
Zo worden eventuele wondjes ook gezuiverd. Gewone klei wordt rechtstreeks aangebracht op het been en kan daarna omwikkeld worden met natte kranten, onderlappen en stalbandages. Ook dit zorgt ervoor dat de doorbloeding optimaal blijft in de strijd tegen blessures.


3. Koelen met uitneembare coolpacks

De coolpacks worden verwerkt in een beenbeschermer en kunnen op die manier eenvoudig om het been van je paard gedaan worden. De coolgel in de packs blijft zacht in de vriezer. De gaasvoering in de beenbescherming beschermt het been van je paard tegen bevriezing. Er bestaan verschillende soorten: de hot/cold beenbescherming van BR Equestrian bestaat uit een beschermer met aparte vakjes voor de coldpacks. De coolingbeschermers van Waldhausen leg je in zijn volledige vorm in de vriezer en zien eruit als een grote coolingpack met velcro’s. Deze zijn er zowel voor het been als het spronggewricht. De Kentucky Cryo Ice boots bestaan uit een anatomisch gevormde beschermer met aparte cooling pack. Door het speciaal gecoate neopreen blijven ze langer koel.
Meer gericht op preventie en herstel zijn er de
ICE VIBE beenbeschermers met trilfunctie. Het massage-effect helpt om het lymfesysteem te stimuleren en daarmee pijn en zwelling te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren. Deze bestaan zowel voor het been, de voorknie als voor het spronggewricht.
Webdesign & Copyright © Kerckhaert NV . All Rights Reserved. Algemene voorwaarden